Moni kuluttaja suosii nykyisin luonnonkosmetiikkaa kuten myös minä. Monesti me ajatellaan sen olevan parempi vaihtoehto ympäristön kannalta ja voi se niinkin olla mutta se ei ole niin yksiselitteistä kuten markkinointikoneisto antaa ymmärtää.. Olipa kyse ns. normaali kosmetiikasta tai luomukosmetiikasta niin taustalla pyörii raha. Kosmetiikan ekologisuus on haastava yhtälö.

On ollut haasteellista kauneudenhoito alan ammattilaisena ja luomusta sekä ekologisuudesta innostuneena ihmisenä löytää balanssi. Olen jopa kokenut syyllisyyttä ostaessani ns. normaalin ripsivärin ja miettinyt että pitäisikö minun luopua kosmetiiikan käytöstä kokonaan mutta se ei olisi minua.

Olen aina rakastanut värejä, yksityiskohtia ja kauneutta ja meikkaaminen on ollut yksi rakastamistani asioista ja tuskin se asia tulee koskaan muuttumaan.

Kosmetiikan ympäristövaikutusten arviointi on niin haasteellista. Yleinen keskustelu pyörii yleensä siinä mitä tuotteen ainesosille tapahtuu, kun ne päätyvät takaisin luontoon. Tällöinhän me unohdamme täysin mitä prosesseja tuote on jo käynyt läpi ennen päätymistään kauppojen hyllylle. Kokonaan oma kysymysmerkki olisi myös pakkausmateriaalien kohdalla. Niiden ympäristövaikutukset ja kierrätettävyys.

 

Tällä kertaa keskityn kuitenkin itselleni tutumpaan eli tuotesisältöön.

Raaka-aineiden alkuperä ja prosessointi. Lähtöaineiden hankinta, Raaka-aineiden valmistus ja prosessointi sekä itse lopputuotteen valmistus sisältävät lukuisia vaiheita, joiden ympäristökuormitus vaihtelee.

  • Tässä kohtaa tapahtuu se kinkkinen tilanne kun huomattava osa vaiheista tapahtuu jo ennen kuin prosessin vastuu siirtyy lopputuotteen valmistajalle.
  • Tässä kohtaa niiden ympäristövaikutukset eivät nouse esiin, ellei raaka-aineiden hankkija erikseen pyydä selvitystä raaka-aineiden alkuperästä ja niiden eri vaiheista ja menetelmistä.
  • Tässä kohtaa raaka-aineiden ekologisuus riippuukin pitkälti tuotevalmistajan valveutuneisuudesta ja etiikasta. Kuluttajan on taas harmillisesti vaikea arvioida tätä pelkän INCI-listan perusteella.

Markkinoilla olevissa tuotteissa voi näkyä paljon mm. luonnonkosmetiikka-sertifikaatteja ja ympäristömerkkejä ja näillä toki voi varmistaa, että tuote ei sisällä tiettyjä ympäristön kannalta ongelmallisimpia raaka-aineita, mutta sertifikaattien linjauksien mukaan formuloitujen tuotteiden ympäristövaikutukset voivat silti vaihdella melkoisesti.

On syytä tällöin tiedostaa, että sertifikaatin puuttuminen ei aina tarkoita, että tuotteen raaka-aineet tai tuotannolliset tavat eivät olisi yhtä ekologisia tai jopa ekologisempia kuin sertifioidun tuotteen.

Aineen alkuperän perusteella on todella haasteellista tehdä suoria päätelmiä aineen ekologisuudesta ottamatta huomioon sen läpikäymiä prosessointeja sekä niihin käytettyjä luonnonvaroja tai niistä syntyneitä päästöjä. Monesti ekologisissa keskusteluissa oletusarvona pidetään,että luonnosta peräisin olevat raaka-aineet olisivat automaattisesti luontoystävällisiä.

Silloin oletamme että aineet hankittaisiin suoraan luonnosta kestävän kehityksen mukaisesti, eikä niitä varsinkaan prosessoitaisi juurikaan ennen kosmetiikkaan päätymistä. Tämä toki saattaa päteä hyvinkin yksinkertaisten tuotteiden kohdalla mutta nekin vaativat energiaa raaka-aineiden keräämiseen, eristämiseen ja kevyeen prosessointiin, mutta luontoon päätyessään voivat olla hyvinkin ongelmattomia.

Suuri osa markkinoilla olevista kosmetiikkatuotteista sisältää kuitenkin huomattavan paljon prosessointia vaativia raaka-aineita ja eihän se logiikka silloin päde vaikka raaka-aineet olisivat kuinka luonnosta saatuja.

Raaka-aineen hajoamista ei niinkään määrää aineen alkuperä vaan rakenteelliset tekijät. Lähes kaikki orgaaniset aineet voidaan sanoa olevan ns. biohajoavia, mutta oleellista on että miten ja kuinka nopeasti.

Kosmetiikka voi pilkkoutua biohajoamalla tai abioottisen hajoamisen kautta. Täydellisessä biohajoamisessa jäljelle jää yksinkertaisia ympäristössä luontaisesti esiintyviä aineita, kuten vettä tai hiilidioksidia.

Abioottinen hajoaminen taas tarkoittaa ettei hajoaminen läheskään aina johda täydelliseen pilkkoutumiseen. Abioottinen hajoaminen tapahtuu esimerkiksi fotolyysin tai hydrolyysin seurauksena eli aineen reagoidessa fotonien ja veden kanssa. Abioottinen hajoaminen voi toimia yhdessä biohajoamisen kanssa johtaen lopulta täydelliseen pilkkoutumiseen.

Ympäristössä esiintyvät mikrobit ja muut ympäristöolosuhteet vaikuttavat aineiden biohajoamisprosesseihin ja -vauhtiin, joita on vaan hankala arvioida laskennallisilla malleilla. Tästä syystä termiä biohajoava voidaan käyttää eri tavoin eri yhteyksissä, eikä se tarkoita yksiselitteisesti samaa prosessia.

Kosmetiikasta puhuttaessa jos jokin aine hajoaa vedenpuhdistamolla normaalissa prosessoinnissa, ainetta voidaan tuolloin kutsua biohajoavaksi, oletuksena tietenkin on että aine päätyy vedenpuhdistamolle viemärin kautta, eikä suoraan luontoon niin kuin näin paljon käy suomessa kesäisin.

Biohajoaminen ei tee yksin tuotteesta ympäristölle haitatonta vaan pitäisi pystyä varmentamaan että biohajoamisen alkuvaiheissa ei vapautuisi aineita jotka kerääntyvät ympäristöön ja siten aiheuttaen haittoja ennen pilkkoutumistaan.

Monet kuluttajat jo osaavat valveutuneesti lukea INCI-listaa mutta siellä samalla raaka-aineella voi olla monia eri tuotantomenetelmiä. Tuotantomenetelmiä ei INCI-listasta löydy ja valmistusmenetelmien ekologisuudessa voi olla huomattaviakin eroja.

 

Otetaanpa vaikka esimerkkinä usein nähtävä Bisabolol.

Bisabolol on ihon rauhoittamiseen käytettävä eteerinen öljy jota eristetään pääasiassa Brasilian sademetsissä kasvavasta puusta.

Raaka-aineen hankkiminen luonnosta ei ole tänä päivänä kovin ekologista tai kestävää kehitystä tukevaa, joten nykyään sitä tuotetaan myös vihreän kemian mukaisella fermentaatioprosessilla. INCI-listalla sama tuote ilmoitetaan kuitenkin Bisabolol.

Teollisuus on siis koko ajan kehittämässä uusia ekologisempia menetelmiä ja yksi niistä on vihreä kemia joka sai alkunsa 1990-luvulla. vihreän kemian pyrkimys on kehittää kemian teollisuudelle ympäristöystävällisempiä toimintatapoja mm. jätteensynnyn ehkäiseminen, vaarattomat kemialliset synteesit ja turvallisten liuottimien käyttö ja apuaineiden käyttö ja tuotteen hajoaminen elinkaaren loppupäässä.

Bioteknologiaa hyödynnetään vihreässä kemiassa ja kosmetiikassa hyödynnettäviä bioteknisiä menetelmiä ovat muun muassa bio-katalyyttiset menetelmät sekä kasvien, bakteerien, mikrolevien ja hiivojen soluviljelmiin pohjautuvat menetelmät. Kasvien soluviljelmien avulla voidaan tuottaa kasviperäisiä raaka-aineita tasalaatuisemmin kuin luonnon viljelyssä.

Toisaalta päästään myös hyödyntämään hitaasti kasvavien ja uhanalaisten lajikkeiden sisältämiä aktiiviaineita ilman riskiä lajikkeiden katoamisesta tai ekosysteemin häiriintymisestä.

Kosmetiikan ostaminen voi siis olla haasteellista ja kun haluaa tehdä oikeita ratkaisuja niin varmasti turvallisin tapa on vähentää tuntuvasti erilaisten tuotteiden käyttöä ja olla itselleen armollinen niiden tuotteiden kohdalla jotka tuntuvat oikeasti tarpeellisilta omassa hygienia ja värikosmetiikkapussissaan.

Vähennä kemikaalikuormitusta kehossasi ja ruoki kauneuttasi tai komeuttasi sisäisesti. Oikeanlaiset ravintoaineet sisälläsi valjastavat elimistösi toimimaan moitteettomasti ja energisesti ja kaikki tämä heijastuu myös ihoon. Iho on itse asiassa helppo mittari tsekata kuinka kehosi voi.

Riittävä määrä kasviksia, marjoja, valikoituja hedelmiä ja laadukas liha, kala, tai vege-proteiini sekä erilaiset hyvät rasvat saavat ihosi suorastaan hehkumaan.

Jos syöt päivässä vaikka neljä ateriaa ja jokaisella aterialla olisi yksi laadukas proteiinin lähde, yksi laadukas rasvan lähde, yksi tai kaksi luomu vihannesta, ja tarvittaessa yksi hiilihydraatin lähde niin söisit taatusti monipuolisesti ja olisit samalla myös armollinen suolistollesi. Tällöin tosiaan saisit viikossa 28 proteiinin lähdettä ja 30-55 eri vihannesta viikossa joka olisi huikea määrä ravinteita kehossasi.

Suurin osa suomalaisista syö kuitenkin ihan liian yksipuolisesti, liikaa maitotuotteita, valkoista sokeria ja runsaasti erilaisia viljatuotteita gluteenia täynnä jolloin elimistö ja iho monesti ’tukkeutuu’ ja se näkyy selkeinä iho-ongelmina mm.akne tai atopia oireiden pahentumisena.

Ensiarvoisen tärkeää on laadukas ja ravintotiheä aito ruoka ja sitten voit lisätä tarpeen mukaan sekä valikoidusti täsmä-superfoodeja ja/tai ravintolisiä. Itse rakastan monia eri tuotteita varmistamaan oman täsmä-ravinteiden saamisen, jotta ihoni ja kehoni voi hyvin sekä saa vähemmän erilaisia ei niin luonnollisia ’lisäaineita’.

Muistakaa myös olla armollisia itsellenne koska kaikissa meissä asuu sisällä runsaasti kauneutta ja hehkua, meidän täytyy vain osata valjastaa se täyteen loistoonsa ja laadukas kosmetiikka vain tukee sinun sisäistä hehkuasi – ulkoisesti.

<3,

PS. Jos haluat tutustua todella laadukkaisiin tuotteisiin, joita itse käytän päivittäin kauneushoitolassani asiakkaitani ja itseäni varten, niin voit klikata verkkokauppaani tästä linkistä ja tilata niitä suoraan kotiin kokeiltavaksi

 

PPS. Jos taas tarvitset apua ihollesi ’sisäisesti ja ulkoisesti’ NOPEASTI, niin suosittelen ehdottomasti siihen tätä laadukasta omega-3 ravintolisää sekä matkakoon älyseerumia, jotka on olleet vuosikausia yksi salaisista työkaluista satojen asiakkaiden sekä oman ihoni hehkun takana. Laita yksityisviestiä, niin jaan salaisen linkin kanssasi!

Kerro kaverille